Educational Session Program Friday 21 October 2022

Current as at 6 October 2022.

TRACK D: ADVANCED PHARMACOEPIDEMIOLOGY



(English)

On-line only Moderator: Professor Sallie Pearson, School of Population Health, UNSW Sydney, Australia

Tainei Time	Tonic
08.00	Session 1: Medical Device Enidemiology
(90 mins)	Mary-Beth Ritchey PhD. Med Tech Eni LLC: Rutgers University LISA
09.30	BREAK (15 mins)
09:45	Session 2: Machine Learning in Pharmcoenidemiology
(90 mins)	Robert Platt PhD. McGill University Canada
11.15	BREAK (15 mins)
11:30	Session 3: Distributed Data Networks and Common Data Models
(30 mins)	Chin-Yao Shen, National Cheng Kung University, Taiwan
()	
	Overview the distributed data networks
	A. Why we need distributed data network?
	B. What are different between Common protocol and Common Data Models (CDM) approach
	C. Brief introduce project-specific CDM and Global CDM (sentinel CDM, OHDSI CDM, PCORNET and i2b2)
12:00	BREAK (30 mins)
12:30	Session 4: Distributed Data Networks and Common Data Models
(80 mins)	
	Claims database
	Chi-Chuan Wang, National Taiwan University, Taiwan
	A. Adaptation of the U.S. Sentinel CDM to the National Health Insurance claims data
	B. Execution of ready-to-use program
	C. Comparison between US results vs TW results (also validate this approach)
	Electronic health records (EHR)
	Fang-Ju Lin, National Jaiwan University, Jaiwan
	A. Adaptation of a global CDIVI into a study-specific CDIVI using HER data
	B. Conversion experience and challenges
12.50	C. Special issues: selection of data model elements, iab data conversion (including example sharing)
14:05	Session E: Distributed Data Networks and Common Data Models
(40 mins)	Mui Van Zandt IOVIA LISA
(40 11113)	
	International collaboration by OMOP CDM
	A. The history and development of OHDSI / OMOP community
	B. The global adaptions of OHDSI
	C. How OMOP ecosystem works such as the process, tools and benefits of performing OMOP CDM
	conversion, data quality check and analytics
	D. Share the experience of network research with CDM data and OHDSI community.
14:45	BREAK (15 mins)
15:00	Session 6: Distributed Data Networks and Common Data Models
(40 mins)	Ching-Lung Cheung, The University of Hong Kong, Hong Kong
	International collaboration by project-specific CDM
	A. Consideration when designing study specific CDM
	B. How to define the appropriate codes for the cohorts and outcomes within different databases.
	C. Sharing the study experience: MPES for hip fractures
15.45	D. Pros and Cons for using the project-specific CDM
15:40	BREAK (15 mins)
15:55	Session 7: Cumulative Drug Effects
(90 mins)	Jesper Hallas MD DrMedSc, University of Southern Denmark, Denmark
17:25	CLOSE